Siemens AC Motor Hız Kontrol Sürücüleri

 

Hız kontrol cihazları nedir? Günümüzde gelişen mosfet teknolojisi ile beraber DC motor sürücüleri yerini AC motor hız kontrol cihazları almıştır. Bundan dolayı IGBT üretim maliyetlerinin düşmüş olması mikroişlemcilerdeki ekonomi hız kontrol cihazları fiyatları daha ucuzlamış ve bu cihazların kullanımı yaygınlaşmıştır.

Piyasada birçok hız kontrol cihazı üreticileri vardır. Endüstride hemen her motor ac sürücü ile kontrol edilmektedir. Bundan dolayı makina sektörü rahatlamış ve müşterilerine de enerji tasarrufu, üretim kalitesi, motorların daha iyi bir şekilde çalışması gibi avantajlar getirmiştir. Hız kontrol cihazı teknolojinin gelişmesi ile birlikte boyutları küçük, şebekeye gürültü veren cihazlar yerini iyi yapıda cihazlar almıştır.

AC motor hız kontrol sürücüleri bir çok makinede bulunması kolay, kontrolünün basit ve tamirinin yapılabilir olmasından dolayı küçük ve orta güçlerde ac motor kontrolü için ac motor sürücüleri kullanılır.

AC Motor Sürücü Yapısı

Motor sürücü ürünleri endüstrinin temeli olan standart indüksiyon motorlarının hızını ve torkunu kontrol etmek için kullanılırlar. Motor sürücü teknolojisi, sürüş işleminin üretkenliğini ve verimliliğini arttırırken tam bir motor hızı kontrolü sağlamaktadır. Düşük kapasiteye ihtiyaç duyulduğu zaman, sürücü makinenin hızını azaltarak enerji tasarrufu sağlar. AC motor sürücüleri genel olarak 1 faz giriş / 3 faz çıkış ve 3 faz giriş / 3 faz çıkış olarak imal edilirler.

AC motor prensibi, 3 fazlı stator sargılarındaki gerilim yönünün doğru sıralama ile meydana getirilmesidir. Meydana gelen bu manyetik döner alan motorun dönmesini sağlar.

AC Motor Sürücüler 3 bölümden meydana gelir:

Doğrultucu: 3 fazlı 50 Hz’ lik şebeke doğrultucuda DC akıma dönüştürülür.

Ara devre (DC bara): Meydana getirilen bu DC gerilim kapasite ve bobinlerden oluşan ara devre (DC bara) tarafından darbeleri filtre edilir.

Evirici (Inverter): Motor fazların, pozitif ya da negatif DC baraya belirli bir sıralama ile bağlar.

AC motor sürücü

AC sanayii motorlarının 2 ve 4 kutuplularda 3 kW, 6 kutuplularda 2,2 kW’ a kadar olanları 220V/Y380Volt gerilimlidir. Daha büyük güçlü olanlara 380 V gerilimlidir.

Hız kontrol cihazı genel olarak 200-240 VAC bir faz girişli yada 380-480 VAC üç faz girişli olarak yapılır. Cihazın giriş gerilimleri anma değerleri, çıkış gerilimleri değeridir.

AC Motorlar Sürücüye Bağlanması

Giriş gerilimi bir faz 220 V 50 Hz’ li cihazın, çıkış gerilimi anma değeri üç faz 220 V 50 Hz’dir. Bu cihazda; etiketinde 220 V/Y 380 V 50 Hz yazılı motorlar üçgen olarak bağlı olarak çalıştırılır. Böyle motorların klemens bağlantısı yıldız (Y) bağlıdır. Yıldız (Y) köprüsü sökülerek, üçgen ( D) köprüleri yapılmalıdır.

Giriş gerilimi, üç faz 380 V 50 Hz’li cihazın, çıkış gerilimi anma değeri üç faz 380 V 50 Hz’dir. Bu cihazda etiketinde D 220V/Y 380 V 50 Hz, yazılı motorlar yıldız bağlı olarak; etiketinde D 380 V yazılı motorlar üçgen bağlı olarak çalıştırılır.